RSP:N KUULUMISIA 12/2021
Takana työntäyteinen vuosi 2021
Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy:ssä kulunut vuosi on ollut työntäyteistä aikaa. Koronapandemia on vaikuttanut moniin arjen käytäntöihin, mutta palvelujen tarjonta on pystytty turvaamaan. Uusiakin avauksia on tehty, yhtenä esimerkkinä tammikuussa Kela-yhteistyössä käynnistynyt TEAK eli työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus.
”Kelan kanssa tarjottavat palvelut ovat tuoneet paljon uusia asiakkaita. Työtä on riittänyt runsaasti myös perhetyössä ja avopalveluissa. Toisaalta se kertoo siitä huolenaiheesta, että tänä aikana palveluille on paljon tarvetta”, toimitusjohtaja ja rehtori Pekka Härkönen toteaa.
Yrityksenä Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy jatkaa vakaalla pohjalla. Koska taustayhteisö Raudaskylän Kristillinen Opisto on voittoa tavoittelematon yhdistys, tuotot voidaan ohjata toiminnan kehittämiseen, eikä toimintaa tarvitse suunnitella tulospaineet edellä.
RSP:n iso vahvuus on henkilökunta, jolla riittää osaamista ja omistautumista. Rekrytointeja vaikeuttaa kuitenkin koko sote-alaa koskeva työntekijäpula.
”Vaikka Ylivieskassa on sosionomien koulutusta, monimuotototeutus ei tuo riittävästi osaajia alueen ulkopuolelta”, Härkönen toteaa.
Vuoden 2021 aikana joukkoon on kuitenkin saatu kymmenkunta uutta työntekijää. Raudasmäellä työtä tehdään eri yksiköissä nyt kaikkiaan yli 50 henkilön voimin, rautaisella ammattitaidolla ja täydellä sydämellä.
Yksiköiden kuulumisia:
Arjen turvaa ja työtä perheiden parhaaksi
Säännöllinen arki ja turvallinen yhteisö ovat kaiken perusta RSP:n lastensuojeluyksiköissä, Viljamissa ja Villamiinassa. Tästä on pidetty kiinni myös korona-aikana.
”Tämä vuosi on toki ollut viime vuoden tavoin haasteellisempi aiempaan verrattuna. Koronaan liittyvät rajoitukset heijastuvat toimintaan ja myös lasten arkeen. Meillä on oltu paljon kotosalla ja ulkoiltu ahkerasti. Myös koulunkäynti on iso osa lasten arkea”, kasvatusjohtaja Sanna Mäenpää kertoo.
Yhteistyö vanhempien kanssa on toiminut hyvin, ja siitä Mäenpää suuntaa heille lämpimät kiitokset. Oman kiitoksensa ansaitsevat myös työntekijät.
”He ovat jaksaneet olla innostuneita ja idearikkaita, ja täysillä läsnä lasten arjessa”, Mäenpää sanoo.
Perhepalveluyksikkö Vanamossa taas kulunut vuosi on ollut hyvin kiireinen. Palveluille on ollut paljon tarvetta, ja kaikki keskeiset työmuodot ovat olleet täydessä toiminnassa.
”Perhekuntoutusta ja kotiin tehtävää perhetyötä on tehty niin paljon kuin keretty. Myös nuorten muut palvelut, tukihenkilötoiminta ja jälkihuolto ovat työllistäneet vuoden aikana”, vastaava ohjaaja Jussi Kujala kertoo.
Erityisen paljon kysyntää on ollut viime vuonna alkaneella NUOTTI-valmennuksella, jota toteutetaan yhteistyössä Kelan kanssa. Se on suunnattu nuorille, jotka ovat ilman koulutus- tai työpaikkaa tai joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä. Heille NUOTTI tarjoaa matalan kynnyksen palvelua."Valmennuksessa mennään suoraan tarpeeseen ja autetaan nuorta saamaan kiinni opinnoista tai työnhausta. Palvelu on tullut tarpeeseen, ja siinä on saatu monia hyviä onnistumisia”, Kujala sanoo.
Polkuja työelämään ja vahvistusta unelmille
Raudasmäen TEAK on vuoden 2021 alusta lähtien tarjonnut työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta. Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy ja Raudaskylän Kristillinen Opisto toimivat yhdessä Kelan palvelutuottajana.
Kokkolalainen Oskar Bergroth ja haapajärvinen Saara Penttilä aloittivat TEAK-valmennuksessa talvella 2021. Molemmat ovat saaneet käytännön tukea työllistymiseen ja oman suunnan löytämiseen.
Oskar oli TEAKin aloittaessaan vastikään valmistunut kokin ammattiin ja toivoi löytävänsä töitä omalta alaltaan. Vuoden varrella hän on saanut konkreettista tukea matkalla työllistymiseen.
”Olen saanut apua ja neuvoja siihen, miten töitä etsitään. Samalla olemme miettineet, millainen keittiö sopii minulle työpaikkana”, Oskar kertoo.
Ensimmäinen työkokeilupaikka löytyi opistolta, jonka keittiöllä Oskar työskenteli keväällä kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän pääsi työkokeiluun Kokkolaan Hakalahden koululle ja ruotsinkieliseen päiväkotiin. Loppuvuoden ajan Oskar on palkkatyössä seurakunnan keittiöllä.
Oskar kertoo halunneensa kokiksi, sillä ruoanlaittotaidosta on hyötyä muutenkin. Nyt kun oman alan töitä on saanut tehdä, kokemukset ovat olleet hyvät.
Työuran alkumetreillä Oskarin tukena on ollut työhönvalmentaja. Tämä on myös käynyt työpaikalla katsomassa, miten menee. Oman ryhmän kanssa taas on kokoonnuttu säännöllisesti ja käyty läpi tavoitteita ja kuulumisia.
”Alussa tapaamisia oli enemmän, sen jälkeen kaikki ovat olleet työpaikoissa. Yksi kavereista sai vakituisen työn, ja oli mahtavaa kuulla siitä”, Oskar iloitsee.
Oskarilla itsellään ei ollut aiempaa kokemusta työnhausta, eikä siten tietoa siihen liittyvistä käytännöistä. Siksi TEAKista saatu oppi on ollut hyödyllistä myös tulevaisuuden kannalta.
”Olen oivaltanut, että pitää vain rohkeasti mennä kysymään ja näyttää oma cv. Jos ei heti onnistu, niin pitää vain jatkaa ja yrittää uudestaan.”
Oma suunta löytyi TEAKin avulla
Saara Penttilälle TEAK on avannut polkuja työelämään palaamiseen. Aiemmin Saara on työskennellyt useita vuosia sosiaali- ja terveysalalla, mutta viimeiset seitsemän vuotta hän on ollut poissa työelämästä.
”Minulla oli korkea kynnys lähteä hakemaan uudestaan töitä. Ideoita kyllä oli, mutta tarvitsin tukea ja vahvistusta omille ajatuksilleni”, Saara kertoo.
Saara oli kiinnostunut koulunkäynnin ohjaajan työstä ja pääsi tutustumaan siihen työkokeilujen kautta. Ensimmäinen jakso vierähti tutussa ympäristössä Raudaskylän opistolla maahanmuuttajien parissa. Sen jälkeen Saara jatkoi työkokeilua Haapajärvellä alakoulussa ja esikoululaisten kesähoidossa.
Nyt Saaralla on alkanut uusi vaihe. Hän pääsi opiskelemaan Haapaveden opistolle koulunkäynnin aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjausta ja sai oppisopimuspaikan iltapäiväkerhosta. Oma suunta on löytynyt.
”Olen tykännyt tosi paljon lasten parissa työskentelystä. Uskon, että tältä alalta löytyy töitä jatkossakin, ja se tsemppaa myös opiskelemaan”, Saara toteaa.
TEAK-valmennuksesta Saara on saanut käytännön apua työkokeilupaikkojen ja opiskelupaikan hakemiseen. Tärkeää on ollut myös ryhmän tarjoama vertaistuki.
"Tämä on ollut minulle huippujuttu, ja olen jo suositellut tätä muillekin. Itse olen oppinut, että kannattaa rohkeasti lähteä omia unelmia päin, uskoa itseensä ja ottaa myös kaikki tarjolla oleva apu vastaan”, Saara sanoo.
Tunnetaito-ohjaajat lasten tukena
Tunnetaito-ohjaus on ollut jo parin vuoden ajan yhtenä työmuotona Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy:n lastensuojeluyksiköissä. Sen tavoitteena on, että lapsi oppii tunnistamaan ja sietämään erilaisia tunnetiloja ja löytää itselleen sopivia tapojen niiden käsittelyyn ja ilmaisemiseen.
”Tunnetaito-ohjausta tarjotaan kaikille tänne sijoitukseen tuleville lapsille, ja he voivat osallistua siihen oman tahtonsa mukaisesti. Ohjaus on yksilöllistä ja joustavaa, ja sitä voi yhdistää monenlaiseen muuhun tekemiseen. Tärkeässä osassa on keskustelu ja ajattelemaan haastaminen”, kertoo ohjaaja Veera Mäenpää.
Tunnetaito-ohjaajan rooli on olla tukena ja kasvattajana lapsen rinnalla. Hänen avullaan lapsi voi opetella tunnistamaan ja hyväksymään erilaisia tunteita, hankaliakin. Opitut taidot kantavat myös myöhemmissä elämänvaiheissa.
Mäenpää on kahden muun RSP:n työntekijän tavoin suorittanut vuoden kestävän tunnetaito-ohjaajan koulutuksen. Sieltä saatua tietotaitoa voidaan hyödyntää monin tavoin lastensuojeluyksiköiden arjessa.
Koulutus antaa hyvän pohjan tunnetaitojen ohjaukseen, ja sen päälle voi lähteä rakentamaan osaamista omien mielenkiintojen mukaan. Mäenpään mukaan RSP:n toiminnassa tunnetaito-ohjauksesta on saatu jo monia hyviä kokemuksia.
”Se on auttanut esimerkiksi vahvistamaan impulssikontrollia ja tuonut keinoja aggression hallintaan. Eniten ovat ehkä hyötyneet ne lapset, jotka tarvitsevat tukea ja rohkaisua itsensä ilmaisemiseen. Ohjaus on varmasti tuonut helpotusta myös erilaisiin arjen tilanteisiin.”
Yhdessäoloa ja juhlan odotusta
Joulun lähestyessä on hyvä aika pysähtyä hetkeksi ja kokoontua yhteen. Raudasmäen Sosiaalipalvelujen lastensuojeluyksiköissä tärkeä perinne on yhteinen joulupäivällinen, jota vietetään jo hyvissä ajoin ennen joulua. Silloin emännät loihtivat jouluruoat pöytään, ja sen ympärille kokoontuu koko talon väki.
”Joulupäivällinen on mukava yhteinen hetki lasten ja talon aikuisten kesken. Silloin saatetaan istua pöydässä pidempäänkin, porista kuulumisia ja summata kulunutta vuotta. Lapsilta on tullut palautetta, että heille se on todella tärkeä hetki”, Sanna Mäenpää kertoo.
Osa lapsista lähtee joulun ajaksi lomille, osa viettää joulunsa Raudasmäellä. Joulumieli syntyy yksiköissäkin siitä, että juhlapyhiä voi viettää omien tottumusten ja perinteiden mukaan. Maalaismiljöö ja vanhat hirsitalot luovat oman tunnelmansa keskitalven juhlaan.
”Myös täällä joulunpyhät ovat erityistä aikaa. Pihalle sytytetään tulia, joulupukki käy, jaetaan lahjoja ja syödään jouluruokaa. Monta kirjettä on jo kirjoitettu joulupukille”, Mäenpää kertoo.
Toivotamme kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme hyvää joulunaikaa sekä valoisaa uutta vuotta!